top of page
Ara

KaliteHaklar Uzaktan Eğitim Platformu

  • Yazarın fotoğrafı: Tunç Özceber
    Tunç Özceber
  • 1 May 2023
  • 2 dakikada okunur






KaliteHaklar, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ruh sağlığı ve sosyal bakım hizmetlerinin iyileştirilmesini desteklemek amacıyla geliştirilen ve bu hizmetleri kullanan kişilerin haklarını ve onurunu desteklemeye odaklanan bir çerçeve ve yaklaşımdır.

KaliteHaklar yaklaşımı, engelli insanların bağımsız yaşama ve topluma dahil olma haklarını tanıyan Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'nin (UNCRPD) uygulanmasını desteklemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, ruh sağlığı sorunları olan kişilerin ihtiyaçlarına yanıt veren ve haklarını ve onurlarını destekleyen ruh sağlığı sistemlerinin geliştirilmesi çağrısında bulunan DSÖ'nün 2013-2020 Ruh Sağlığı Eylem Planı'nın uygulanmasını desteklemeyi amaçlamaktadır.


KaliteHaklar, insan hakları, sosyal adalet ve iyileşme ilkelerine dayanmakta ve ruh sağlığı ve sosyal bakım hizmetlerini kullanan kişilerin bu hizmetlerin tasarlanması, sunulması ve değerlendirilmesine dahil edilmesinin önemini vurgulamaktadır. Ayrıca, hizmetleri kullanan kişiler, aileleri ve bakım verenleri ve hizmet sağlayıcıları da dahil olmak üzere farklı sektörler ve paydaşlar arasında işbirliği ihtiyacını vurgular.


KaliteHaklar çerçevesi altı temel bileşenden oluşmaktadır:

  1. Yasal ve politika çerçeveleri: Ruh sağlığı ve sosyal bakım hizmetlerini kullanan kişilerin haklarını ve saygınlığını desteklemek için yasal ve politik çerçevelerin mevcut olmasını sağlamak.

  2. Hizmet sunumu: Ruh sağlığı ve sosyal bakım hizmetlerini kullanan kişilerin ihtiyaçlarına cevap veren, saygılı ve onurlu bir şekilde sunulan ruh sağlığı ve sosyal bakım hizmetlerinin geliştirilmesinin teşvik edilmesi.

  3. Hizmet kullanıcısı ve aile ka


tılımı: Ruh sağlığı ve sosyal bakım hizmetlerinin tasarlanması, sunulması ve değerlendirilmesine hizmetleri kullanan kişilerin, ailelerinin ve bakım verenlerinin katılımının teşvik edilmesi.

  1. İnsan haklarının korunması: Ruh sağlığı ve sosyal bakım hizmetlerini kullanan kişilerin mahremiyet, gizlilik ve bilgilendirilmiş rıza hakları da dahil olmak üzere insan haklarının korunmasının teşvik edilmesi.

  2. Kapasite geliştirme: Ruh sağlığı ve sosyal bakım hizmetlerini kullanan kişilerin haklarını ve saygınlıklarını desteklemek için hizmetleri kullanan kişilerin, ailelerinin, bakım verenlerin ve hizmet sağlayıcılarının bilgi ve becerilerinin geliştirilmesinin desteklenmesi.

  3. İzleme ve değerlendirme: Ruh sağlığı ve sosyal bakım hizmetlerinin, iyileştirme alanlarını belirlemek ve bu hizmetleri kullanan kişilerin ihtiyaçlarını karşıladığından emin olmak için düzenli olarak izlenmesini ve değerlendirilmesini sağlamak.


Kalite Hakları yaklaşımının uygulanması, hükümetler, hizmet sağlayıcılar, hizmetleri kullanan kişiler, aileleri ve bakım verenleri ve sivil toplum kuruluşları dahil olmak üzere çok çeşitli paydaşların bağlılığını ve işbirliğini gerektirir. Birlikte çalışarak, bu hizmetleri kullanan kişilerin ihtiyaçlarına yanıt veren ve onların haklarını ve onurlarını destekleyen ruh sağlığı ve sosyal bakım sistemleri oluşturmak mümkündür.



 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Post: Blog2_Post
  • Facebook
  • Twitter

© 2022 Ruhsal Engelli Bireyler için Sosyal İçerme Projesi

"Bu web sitesi Avrupa Birliği'nin maddi desteği ile hazırlanmıştır. 

  İçerik Avrupa Birliği'nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir."

bottom of page