top of page
Ara

Türkiye'nin İlk Otizmli Doktora Öğrencisi: Buğra Çankır

  • Yazarın fotoğrafı: Tunç Özceber
    Tunç Özceber
  • 5 Ara 2022
  • 1 dakikada okunur

Birleşmiş Milletler tarafından engelli bireylerin politik, ekonomik, kültürel ve sosyal hayattaki görünürlüklerini artırmak ve haklarına dair farkındalık yaratmak amacı taşıyan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde duyduğu tüm seslerin frekanslarını ayırt edebilen bir müzikal deha olarak anılan ve Türkiye’nin ilk otizmli doktora öğrencisi olan yetenekli piyanist Buğra Çankır’ın hikayesini babasından dinliyoruz.





Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından finanse edilen, T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve T.C. Sağlık Bakanlığı’nın iş birliği ile yürütülen Ruhsal Engelli Bireyler için Sosyal İçerme Projesi kapsamında hazırlanan bu videoda Kemal Çankır oğlunun yüksek öğrenim hayatına devam edebilmesi için Yüksek Öğrenim Kurulu tarafından yapılan yönetmelik değişikliklerinin önemini vurgularken oğluyla duyduğu gururu bizimle paylaşıyor.


Buğra’nın eğitimin hayatının yarıda kesilmemesi için ilk yönetmelik değişikliğine 25.09.2014 tarihinde YÖK Genel Kurul Toplantısında gidilerek engelli öğrencilerin (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, otizm) özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara YGS puanları değerlendirmeye katılmadan yetenek sınav sonucuna göre değerlendirilerek kabul edilmelerine kadar verildi.


18.05.2021’de yapılan ikinci değişiklikte ise konservatuvar programları ile güzel sanatlar fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarındaki öğretim dili Türkçe olan programlarına başvurularda, Devlet Hastanesi veya Devlet Üniversitesi Hastanesinden alınmış sağlık raporu ile belgelenmesi şartıyla adaylardan yabancı dil puanı şartı aranmaması ve adayların yabancı dil taban puanı şartını sağlamış sayılacağı kararlaştırıldı.


Bu yönetmelik değişiklikleri sayesinde Buğra, bugün Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde Türkiye'nin otizmli ilk doktora öğrencisi olarak eğitimini sürdürmekte ve açmış olduğu bu yolda müzikte yetenekli otizmli bireyler için örnek teşkil etmekte.



 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


Post: Blog2_Post
  • Facebook
  • Twitter

© 2022 Ruhsal Engelli Bireyler için Sosyal İçerme Projesi

"Bu web sitesi Avrupa Birliği'nin maddi desteği ile hazırlanmıştır. 

  İçerik Avrupa Birliği'nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir."

bottom of page