top of page
cover-photo_edited.jpg

Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek Hizmetleri Paydaş Çalıştayı Çalıştay Raporu

21-22 Mart 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek Hizmetleri Paydaş Çalıştayı’na farklı kurum ve kuruluşları temsilen 80 kişi katılmış ve çalıştayda depremden etkilenen bölgede şimdiye kadar yapılanlar gözden geçirilerek mevcut durum değerlendirilmiş ve sonraki aylar için bir yol haritası belirlenmiştir.

Çalıştay, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından finanse edilen ve Dünya Sağlık Örgütünün, Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile iş birliğinde yürüttüğü Ruhsal Engelli Bireyler için Sosyal İçermesi Projesi kapsamında düzenlenmiştir.

 

Çalıştaydaki paydaşlar, depremden etkilenen bölgedeki sorunlar ve kaynakları konuşmuş, öncelikleri belirlemiş ve “Çocuk-ergen”, “İncinebilir Gruplar”, “Özelleştirilmiş Ruh Sağlığı Hizmetleri”, “Kurum Bakımındaki Bireyler” ve “Geçici Koruma Altındaki Bireyler” olmak üzere farklı gruplar için üç aylık öncelik planları oluşturmuştur. Çalıştay çıktıları, depremden etkilenen bölgede ruh sağlığı ve psikososyal destek hizmetleri için bir yol haritası niteliği taşıyabilecek kapsamlı bir rehberde toplanmıştır. 

Arka plan

06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş ili Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde ve Elbistan Merkezli 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmiştir. Söz konusu depremler 11 ilde büyük yıkımlara yol açmıştır. 13,5 milyon kişinin yaşadığı bir alanda etkili olan deprem sonrasında etkilenen nüfusun diğer bölgelere transferi ile yalnızca deprem bölgesinde değil, ülke genelinde psikososyal destek hizmetlerinin yürütülmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi tarafından Sağlık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile iş birliği içerisinde Kahramanmaraş Depremlerine yönelik ruh sağlığı ve psikososyal destek çalışmaları yürütülmektedir. Destek çalışmaları farklı kurumlar tarafından yapılan ihtiyaç analizleri, saha çalışanlarının ihtiyaçları, merkezi düzeyde yapılan tespitler ve meslek örgütlerinin geri bildirimleri ile planlanmakta ve uygulanmaktadır.

Ruh sağlığı ve psikososyal destek hizmetlerine ihtiyacın büyüklüğü göz önüne alındığında bu alanda çalışan paydaşların iş birliğinin önemi ortaya çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi tarafından depremin meydana geldiği günden itibaren çalışmalar yürüten paydaşlarla bugüne kadar yapılan çalışmalarıgözden geçirmek ve önümüzdeki aylar için yol haritası belirlemek amacıyla Ankara’da 2 günlük paydaş toplantısı düzenlenmiştir. 

Çalıştayda paydaşların gözlem ve saha deneyimlerine dayanarak deprem bölgesinde görülen sorunlar ve kaynaklar “Çocuk-ergen”, “İncinebilir gruplar”, “Özelleşmiş Ruh Sağlığı Hizmetleri”, “Kurum Bakımında Olan Bireyler”, “Geçici Koruma Altındaki Bireyler” olmak üzere toplam beş başlık altında tartışılmıştır. Alanlarında uzman kişilerden oluşan çalışma grupları tarafından belirlenen ihtiyaçlar ve çözüm önerileri özetlenmektedir. 

  • Facebook
  • Twitter

© 2022 Ruhsal Engelli Bireyler için Sosyal İçerme Projesi

"Bu web sitesi Avrupa Birliği'nin maddi desteği ile hazırlanmıştır. 

  İçerik Avrupa Birliği'nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir."

bottom of page